India, corona en de BenG-projecten

Deze BenG-update gaat over de noodhup die BenG organiseert. Ook wordt de huidige situatie in India besproken en kijken we naar hoe BenG de reguliere hulp langzaam weer opstart.

Om met de deur in huis te vallen: BenG heeft met uw hulp inmiddels al vijf rondes voedselpakketten kunnen uitdelen aan de armste gezinnen: mensen wiens laatste inkomen en spaargeld wegvalt door deze crisis. In India worden dat er steeds meer. We beseffen dat de situatie in Nederland niet best is, maar de situatie in India is nog vele malen nijpender. Daarom durven we nog één keer uw hulp te vragen voor een laatste, zesde ronde. Het doel is 3000 euro, waarmee we opnieuw 75 geselecteerde gezinnen iets verder door deze crisis kunnen leiden. Wilt u ons helpen? Klik hieronder op de knop Doneren! En vergeet niet verder te lezen onder de foto’s!

Doneer nu!

Na een goede zomer zit Nederland inmiddels midden in de langverwachte tweede golf coronabesmettingen. We reizen minder, we werken weer thuis en we zien minder mensen. Als we een paar weken doorbijten, dalen de cijfers hopelijk en kunnen we weer op pad.

Hoe anders is dat in India, waar er dagelijks tienduizenden besmettingen bij komen en waar de gezondheidszorg op instorten staat. Hoewel de eerste golf eindelijk op zijn retour lijkt te zijn, staat India, na Amerika, al sinds september op nummer twee op de wereldranglijst met ruim 8,2 miljoen bevestigde coronagevallen. Nergens verspreidt het virus zich zo snel als in de Indiase miljoenensteden. Inmiddels heeft corona ook de BenG-dorpen bereikt. Regelmatig krijgt BenG het bericht dat een bekende in een overvol noodziekenhuis wordt opgenomen en de hele familie in quarantaine moet in een piepklein huisje, vaak maar met 1 kamer. Dit gebeurde al bij de schoonmoeder van onze uitvoerder ter plaatse Chandra, en ook Palraj en Ramya zijn positief getest geweest. Gelukkig zijn zij ondertussen allemaal weer hersteld.

De lockdown, die al maanden aanhoudt, is sinds 1 september omgezet in een lockdown met aangepaste vorm. Er is nu zeer beperkt openbaar vervoer toegestaan en bepaalde publieke ruimtes, zoals tempels, mogen weer worden bezocht onder strikte voorwaarden. De voedselprijzen zijn sindsdien erg opgelopen, terwijl de werkgelegenheid, met name van de dagloners, slechts heel langzaam oppikt.

De vaste projecten

De scholen zijn nog allemaal gesloten, maar er is aangekondigd dat de drie laatste jaren van het middelbaar onderwijs (9th – 12th standard) en de colleges mogelijk 16 november weer open gaan. De kans is echter groot dat de overheid, net als in september, deze verordening op het laatste ogenblik weer in zal trekken.

Om te voorkomen dat er voor jonge kinderen een heel jaar onderwijs wegvalt is het BenG DOC wel weer – beperkt – geopend, zodat leerlingen van 11 tot 17 jaar  “bijgeschoold” worden. Onze vaste leerkrachten werken -verspreid over de week- in kleine groepjes en zorgen ervoor dat de zin-in-leren gehandhaafd blijft. Deze kinderen worden zo goed mogelijk voorbereid op aansluitend- of vervolgonderwijs. Ze krijgen bovendien allemaal 1 maaltijd per dag.

Het hoger onderwijs probeert tot nu toe met online lessen de studenten op peil te houden, maar veel van onze leerlingen kunnen deze lessen niet volgen: ze hebben thuis geen internet of niet de juiste studiematerialen.  Om onze studentes te stimuleren om door te gaan met hun studie heeft BenG de jaarlijkse studiebeurzen voor het eerste semester uitgereikt aan negen studentes die graag verder willen studeren.  In de toekomst is het de bedoeling dat de ouders dit zelf kunnen bekostigen, daarmee wordt dus rekening gehouden in de selectie.

De projecten met microkredieten liggen op dit moment vrijwel stil.  Het Cows for Kids project sluimert op een laag pitje; de melk kan weer een beetje afgezet worden. Ook hier leveren het beperkte openbaar vervoer en gebrek aan koopkracht problemen op. Ook het Palmleave Knitting ligt stil; de palmbladeren zijn er wel, maar de matten kunnen niet afgezet worden wegens gebrek aan koopkracht en distributieproblemen. De projecten leveren hopelijk een klein beetje inkomen op, maar voorlopig in ieder geval geen winst.

Gepubliceerd door Gé Mol

Mede website beheerder van www.bengprojecten/nl Ik onderhoudt in India contact met MERDS, de Indiase lokale NGO, die de door BenG gefinancierde en begeleid andere vrijwilligers. Als bestuurslid voor BenG vertegenwoordig ik de projecten in India.

4 gedachten over “India, corona en de BenG-projecten

  1. Dag Kitty,
   bedankt voor jouw reactie. In de afgelopen maanden heb jij al veel bijgedragen aan onze Covid-19 voedselhulp actie, waarvoor onze hartelijke dank. Afgelopen week heeft de 6de en laatste voedsel ronde plaatsgevonden. In totaal dus zes rondes sinds eind maart 2020. Daarvoor hebben de BenG sponsors ca. € 11.000 opgebracht. De totale kosten zijn € 12.000, wij komen dus nog € 1000 tekort op de totale projectkosten. Daarover gaan wij onze sponsors nog een keer over inlichten en een oproep doen om bij te dragen op onze bankrekening.
   BenG heeft een rekening bij de ING:
   BIC: INGBNL2A
   IBAN: NL73 INGB 0000 534 534
   Bank naam: ING Bank NV (Amsterdam)
   Rekening houder:
   ING rekening ten name van BenG projecten
   Oude Velperweg 39
   6824HK Arnhem
   Nederland

   Met vriendelijke groeten,
   Gé Mol
   BenG projecten

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: