De BenG-nieuwsbrief: hoe het ervoor staat

Nu de lockdowns ook in India over zijn, en het leven weer haar “normale gang” gaat, zijn wij als BenG-bestuur ook weer geactiveerd. De laatste twee jaar verbleven Gé en Gemma (noodgedwongen) in Nederland vanwege visumproblemen en Covid reisrestricties, maar sinds  oktober 2021 keerden ze weer terug naar hun geliefde Double Dutch Resort. Daarmee zijn ook onze “ogen en oren” terug in Tamil Nadu.
Er valt een hoop te vertellen. Maar vooraf, nogmaals heel hartelijk dank aan onze donors voor de bijdragen aan het BenG Noodfonds. Met uw voedselhulp is een groot aantal gezinnen geholpen om de lockdowns door te komen.
 
Covid-Stop
Tijdens de tweede golf trof Covid het gezin van Chandra Sekaran, directeur van onze lokale partner MERDS. Zijn vrouw en zoon werden opgenomen in het ziekenhuis. Ook zijn moeder werd opgenomen, maar overleed als gevolg van problemen met haar longen. Dit verlies heeft diep ingegrepen op Chandra en zijn familie. Nu – ruim een jaar later – begint het verlies een plek te krijgen en kan Chandra weer de draad oppakken. Nu India uit de Covid-misère omhoog krabbelt, is er weer regelmatiger contact met MERDS, en met Gé terug op honk heeft het bestuur meer en actuelere informatie over de sociaal-economische ontwikkelingen in India.


De inflatie op jaarbasis in India steeg tot 7,79% in april 2022, de hoogste sinds mei 2014, en hoger dan de marktprognoses van 7,50%. Voedselinflatie steeg voor de 7e maand op rij tot 8,38%.  Dit jaagt de kosten van levensonderhoud op, terwijl de families die wij helpen in die ruim 2 jaar al hun reserves zijn kwijtgeraakt. Op tal van momenten duikt de vergelijkbare ontwikkeling in Europa en Nederland op. Inmiddels zijn de projecten wel weer opgestart, waarover hieronder meer.

Drop Out Centre (DOC)
MERDS heeft na de heropening alle DOC-kinderen laten ontwormen en vitamines en supplementen verstrekt, in de hoop de fysieke en mentale situatie van deze kinderen zoveel mogelijk op te peppen. Dit was hard nodig na zo’n lange periode van beperkte en vaak eenzijdige voeding. De avondlessen zijn hervat en de kinderen krijgen dagelijks weer een (avond)maaltijd.

Verstrekking vitaminesupplement en ontwormingsstabletten in het DOC.


De officiële examens voor de 10th t/m 12th standard zijn uitgesteld en gespreid over de periode half mei tot begin juni, zodat de kinderen bijgespijkerd konden worden. Op basis van de examenresultaten (cijfers, motivatie en financiële (familie)achtergrond) zijn er hopelijk kandidaten die een BenG studiebeurs kunnen krijgen.

Maaltijd in het DOC
Een voedzame maaltijd na de studie

SCHOLARSHIPS:
BenG en MERDS hebben in overleg besloten in 2021-2022 geen nieuwe beurzen toe te wijzen, vanwege de grote onzekerheid of er klassikaal onderwijs gegeven kon worden tijdens de Coronalockdowns. In 2021-2022 zijn er 7 studenten doorgegaan in het studiebeurzenproject, waarvan er 5 afstuderen in juli 2022 (uitgestelde examens vanwege covid). Als alles goed loopt, gaan er nog twee studenten verder in 2022-2023:  Gayathri rondt haar vierjarige studie as Cost Management Accountant af in april 2023. Het DOC-meisje Patchayammal krijgt nog twee jaar een DOC-beurs tot ze 12th standard bereikt. Om de studies voor de ouders betaalbaarder te maken worden de beurzen verhoogd naar 17.000Rs voor een college-beurs en 7.000Rs voor een DOC-beurs. (€1 = Rs. 83 – juni 2022).


Aangezien de examens van de Colleges van april/mei naar augustus verplaatst zijn, vindt de selectie van nieuwe beursstudenten later plaats. In het selectieproces werkt MERDS samen met de decaan van het NPR-College, nabij Natham, waar MERDS actief is.

MICROKREDIETEN:
Het werk dat door BenG gesubsidieerd werd met microkrediet, heeft natuurlijk ook een lange pauze gekend. De afzetmarkt voor melk (Cows for Kids project) en kokosmatten (PalmLeave Knitting) lag stil. De corporatie kon de melk bijvoorbeeld niet ophalen in de dorpen of transporteren en (laten) verwerken in een andere deelstaat. De aanvoer van grondstoffen en transport van eindproducten lag ook een aantal malen stil en daarmee uiteraard ook de terugbetaling van de leningen.   Gelukkig is het de gezinnen gelukt de lening van respectievelijk € 420 voor een koe en  € 60 voor het PalmLeaf  project terug te betalen. Beter nog: onlangs is een nieuwe lening uitgezet waarmee 5 gezinnen een koe konden kopen, waarbij de aankoopprijs inmiddels tot €575 is opgelopen!!  In het dorp Satram is een nieuwe zelfhulpgroep (SHG) van 15 vrouwen gestart met het mattenvlechten. Dit keer met een lening van € 120 per persoon, een lening die zij in 20 maanden terugbetalen (april 2022-november 2023). Met deze lening van in totaal 150.000Rs (circa € 1800) kunnen zij voldoende palmbladeren aankopen en marketing en transport regelen. Per maand gaan Rs. 500 (€ 6) aflossen en Rs. 50 rente betalen.   

In de volgende nieuwsbrief zullen wij u nader informeren over het verloop van de projecten en over de uiteindelijke financiering van projecten in 2022-2023.

BENG PLAN 2022-2023:
Het is al eerder genoemd: onze founding-father Ge gaat nu echt “met pensioen” nadat hij zich meer dan 30 jaar voor BenG heeft ingezet. Echt stoppen lukt hem natuurlijk niet, maar als Ambassadeur van BenG blijft hij actief betrokken bij het bestuurswerk.  Theo (secretaris), Jan (penningmeester), Paul (communicatie) en Toby (voorzitter) gaan gewoon door. Never give up a winning team.


Toch doen wij ook dit keer weer een beroep op u. Het zou geweldig zijn als u blijft doneren zodat wij voor continuïteit in de projecten kunnen blijven zorgen. In de volgende BenG-nieuwsbrief, in het najaar, vertellen we meer over de economische ontwikkelingen in India na de coronacrisis, en geven wij speciale aandacht aan het BenG-microkredietproject.

Wilt u ons helpen door een donatie?
Dan kan dat via de volgende link, of door te storten op onze bankrekening bij de ING: 

BIC:INGBNL2A
IBAN:NL73 INGB 0000 534 534


Stichting BenG is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat giften aan BenG Projecten aftrekbaar zijn voor de belasting. In het ANBI-overzicht staan wij vermeld als STICHTING BOYS EN GIRLS TOWN, ook bekend als B EN G PROJECTEN, RSIN-nummer: 816161513.
Voor meer informatie bezoek de belastingwebsite:  https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: