Wat gebeurt er? De BenG-nieuwsbrief van december, met alle updates

Jullie zijn geweldig: altijd beginnen met het goede nieuws!! Dankzij gulle donaties van enkele bedrijven en een reeks ‘last minute’ donaties van onze trouwe donateurs staat de teller bij BenG op 14 december ruim €14.000. Een positief saldo van €288 vergeleken met 2022. Wij vinden het geweldig want hiermee kan een deel van de Indiase inflatie van ruim 7% gecompenseerd worden. Er is zelfs ruimte voor hulp in noodsituaties, bijvoorbeeld een rampzalige nasleep van de Covid periode.
En toch… vragen we u met een gerust hart om door te gaan met doneren op het bekende rekeningnummer en adres, zoals dat onderaan elke nieuwsbrief staat.

Studiebeurzen
De laatste twee studentes zijn geselecteerd. Wij stellen ze in deze nieuwsbrief kort aan u voor. Als zij in 2023 op dreef zijn houden wij diepte-interviews en krijgt u een preciezer beeld van hun ambities en resultaten. Hier zijn ze:

Nagasri

NAGASRI uit Kovilpatty scoorde 399/600 en is inmiddels begonnen aan de driejarige studie B.Sc (IT) aan het NPR College in Natham. Ofwel de Bachelor of Science and Information Technology. Haar vader is onderhoudsmonteur voor waterfilters; haar moeder is huisvrouw.  

Abi

ABI haalde 361/600 studiepunten en volgt de verpleegsters opleiding aan het Nithila Nursing College in Madurai. Zij woont in Kovilpatty. Haar vader werkt als motor mecanicien, haar moeder is huisvrouw.Successtory – Gayatri. 
Het verhaal van Gayatri S. verdient een plaats in de spotlights: Gayatri is – net als de andere vrouwen in het gezin- een absolute doorzetter. Zij woont met haar moeder en zus in een klein huisje in Gopalpatty.  Haar vader is vertrokken toen ze klein kind was; haar moeder werkte indertijd als kostwinner in een katoenspinnerij. Nadat moeder ziek werd stopte haar zus met haar studie en werd kostwinner.

Dan nu Gayatri: zij startte in 2019 als 19-jarige met de vierjarige studie Cost Management Account (CMA), de eerste twee jaar in de stad Erode, waar zij in een Womens Hostel woonde. Gayatri heeft de weg naar haar droombaan al uitgestippeld: zij wil hoofd worden bij het Government Auditing Department en uiteindelijk zo’n hele overheidsdienst aansturen. Ze spreekt Tamil en Engels, is ambitieus en zeer leergierig. Hoofdvakken in haar studie zijn recht, fiscaal recht, kosten-management, boekhouding, Audit en bedrijfskunde. De eerste twee jaar (2019-2021) werden al met goed gevolg afgesloten. In dit derde studiejaar (2022) zijn alle theoretische vakken met goed gevolg afgesloten, dit ondanks de vertragingen als gevolg van o.a. Covid.

Nu haar zus gaat trouwen en met haar man vertrekt wordt Gayatri kostwinner, maar ook dat is geen probleem meer!! MERDS heeft haar bij enkele auditors geïntroduceerd om haar beroepskansen te bevorderen. Het komende stagejaar (2023) gaat Gayatri voor haar praktische opleiding werken onder een registeraccountant in de “Ambika Cotton Mill” in de buurt van Gogalpatty. Zij krijgt een toelage van Rs 18.000 per maand en heeft geen verdere studiefinanciering van BenG nodig. Gayatri kan haar gezin en haar moeder onderhouden en is op weg naar de TopBaan verkrijgen waar ze van droomt. MERDS gaat haar ook daarbij helpen. Gayatri’s droom wordt ongetwijfeld werkelijkheid. Bravo!!

Microkredieprojecten:

Palmblad-matten: Met de leningen van MERDS kunnen vrouwen hun eigen bedrijf starten – en uitbouwen. Ze kochten in het begin van het seizoen een voorraad palmbladeren in voor goede prijzen. De productie van deze aan-huis gemaakte matten stagneerde helaas omdat er 2 maanden zware regenval was. Nu de zon weer schijnt krijgen de vrouwen goede opdrachten. Elke 1000 Rs grondstof geeft een opbrengst van 4000Rs.  Het is hard werken en kan vaak alleen maar parttime: ziekte, familiebijeenkomsten, festivals en rampen vragen immers ook tijd. Gemiddeld verdient men 300-400Rs per dag met dit werk. Groot voordeel is dat er altijd vraag is naar de matten. Ze worden gebruikt voor daken, muren ed. De vrouwen betalen hun lening geheel volgens planning af.

Cows for Kids: Hoewel MERDS geen hele dorpen meer voorziet van microkrediet om koeien aan te schaffen loopt dit project nog altijd door. Vijf individuele vrouwen kochten in 2022 een koe en kalf en tot nu toe loopt dit project goed. De succes story hier is natuurlijk C.Mulaiyur, herinnert u zich dat nog?? Dit dorp kreeg meerdere keren krediet van MERDS en is nu geheel zelf-voorzienend. Het dorp runt de collectieve melk-boerderij gezamenlijk en op een prima manier. Er zijn nieuwe koeien aangeschaft met eigen middelen en de melkopbrengst is goed en levert een goed (gezins)inkomen. Dankzij de sturing van zakelijk leider Mr.Mani werkt dit team op een professionele manier.

Het DOC draait weer op volle toeren.

Dit paradepaardje van MERDS is zo succesvol dat er een wachtlijst voor is. De formule is eigenlijk nog steeds als volgt: dagelijks komen er zo’n 50 kinderen na schooltijd naar het DOC waar ze een goede warme maaltijd krijgen. In groepjes wordt er onder begeleiding van 4 leraressen gewerkt aan huiswerk, hulp bij het begrijpen van lesmateriaal en voorbereiding op examens. Het weekend is voor sport en spel. Als dat lukt komen succesvolle, gemotiveerde DOC studentes in aanmerking voor een studiebeurs.

Incredible India: Strakker en Nederlandser kan deze samenvatting van het DOC haast niet. Als u nooit in India geweest bent dan kunnen impressies uit het verslag van vrijwilliger Hedwig (2017) u de essentie van het DOC en de geur van India laten proeven.

“ Theestalletjes, riksja’s en fruitverkopers vormen het decor van een levendige straat in Natham, de thuisbasis van MERDS. In het woonwijkje met haar hoge gekleurde gebouwen ligt het Drop Out Centre, waar elke middag een horde vrolijke kinderen joelend het hek door rent. Sommigen gaan direct op hun favoriete plekje zitten en pakken hun schoolboeken erbij. Anderen moeten eerst de wildste verhalen aan hun vriendjes en de juffen vertellen voordat ze rustig gaan zitten en hun boeken openslaan.
In het DOC krijgen kinderen uit arme gezinnen gratis bijles, zodat ze weer naar school kunnen gaan – of op school kunnen blijven. Die bijles hebben ze nodig, omdat ze als gevolg van de slechte onderwijskwaliteit op de gratis overheidsscholen niet mee kunnen komen. Vaak ook speelt een beroerde thuissituatie een rol. Mayandi van 11 moest bijv. een tijdje van school om te werken; toen hij weer naar school kon had hij zoveel gemist dat hij niets van de vakken begreep. Ruimte voor vragen is er niet in zijn klas met 60 andere kinderen, dus slechte cijfers zijn dan haast niet te voorkomen. Swathi van 12 heeft een vergelijkbaar verhaal. Haar vader pleegde zelfmoord; haar moeder staat er nu alleen voor. Zij vindt goede scholing van haar dochter heel belangrijk maar is zelf niet naar school geweest en kan dus niet helpen met uitleg of huiswerk. Slecht nieuws is dagelijkse kost in arme gezinnen. Een dag geen werk = een dag geen eten. Als deze kinderen geen goede cijfers halen op de overheidsschool, moeten ze van school en meestal gaan werken. Zo blijven ze vastzitten in de vicieuze cirkel van armoede, want scholing biedt kansen op succes en op een fatsoenlijke baan als je volwassen bent.
De vier juffen in het DOC staan elke dag klaar om plenaire uitleg te geven over onderwerpen die veel kinderen lastig vinden, van simpel rekenen tot ingewikkelde wiskunde. Daarna wordt huiswerk gemaakt en geven de juffen waar nodig persoonlijke uitleg. Ze nemen de tijd om geduldig uit te leggen.  En nog eens en nog een keer. Deze kinderen krijgen de aandacht die ze verdienen; er wordt naar ze omgekeken. Zo worden kinderen gemotiveerd om hun best te doen en hun school af te maken met betere cijfers. En na de schooldag wacht hun een gezonde warme maaltijd, iets waar thuis vaak geen geld voor is. Het DOC is De Plek waar ze even kind kunnen zijn, even niet geconfronteerd worden met problemen thuis, maar gewoon even kunnen dollen met vriendjes en hun eigen ding kunnen doen. Hoe heerlijk is dat!!”

Tot slot:
We begonnen deze Nieuwsbrief met goed nieuws.  Per 14 december 2022 is er positief saldo van € 288 in vergelijking met 2021. Evenals in Nederland treft de kostenstijging van primaire levensbehoeften de armsten in India het hardst. BenG probeert zoveel en zo goed mogelijk te helpen. Helpt U dit jaar (ook)nog 1 keer mee??    

U kunt uw gift storten op onze ING bankrekening t.n.v.BENG projecten:  
            BIC:                  INGBNL2A
            IBAN:               NL73 INGB 0000 534 534
Stichting BenG is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). In het ANBI-overzicht staan wij vermeld als STICHTING BOYS EN GIRLS TOWN, ook bekend als B EN G Projecten te Arnhem. RSIN-nummer 816161513. Heeft u vragen hierover of overweegt u een vaste jaarlijkse bijdrage die geheel aftrekbaar is, neem dan contact op met ons secretariaat@bengprojecten.nl  Theo Waegemaekers helpt u graag verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: